Kwistig strooien met baksteen, staal en glas

Kwistig strooien met baksteen, staal en glas Niks doet nog denken aan de vooroorlogse scholen met kille gangen en holle ruimtes. De nieuwe basisschool in de wijk Groot Holthuizen is een feest.
Als er in de Liemers een prijs voor architectuur te vergeven zou zijn, dan zou de basisschool in de wijk Groot Holthuizen zeker hoge ogen gooien. Architectenbureau WEARchitects uit Arnhem heeft kwistig gestrooid met verschillende materialen van kunststof tot baksteen, van metaal tot glas. Ook aan kleuren ontbreekt het niet, vooral in de centrale hal die omgeven is met twee grote glazen wanden. De boerenerven van weleer hebben als voorbeeld gediend voor het nieuwe schoolgebouw, zoals ook de nieuwbouwwijk zelf een landelijke uitstraling gekregen heeft. Waar de boer het niet zo nauw neemt van welk materiaal hij een volgend schuurtje optrekt, zo hebben ook de architecten alle vrijheid genomen. Met een verschil: ondanks de verschillende wanden, daken en kleuren oogt het schoolgebouw wél als een samenhangend, prettig geheel.

Tekst: Kees Verschuren, De Gelderlander – Liemers d.d. 11-01-2011