Brede School groot-Holthuizen, Zevenaar

Basisonderwijs, BSO, PSZ, kinderopvang, sport

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Landelijk De didactische visies van twee scholen en een kinderdagverblijf die in één brede school worden ondergebracht bevatten, naast de nodige verschillen, ook interessante overeenkomsten die in een ruimtelijk plan zijn vertaald met een goede balans tussen samenwerking, gezamenlijk gebruik en eigen, besloten domeinen. In een landelijke omgeving is het complex vormgegeven als eigentijdse interpretatie van streekeigen boerderijen. Als bindende factor in het ontwerp fungeert de buitenruimte, die optimaal te betrekken is bij de leeromgeving.

Architectuur in de context van het landschap Het complex manifesteert zich als een cluster van boerderijen. Gekozen is voor een opzet waarbij de gebouwmassa's in vorm refereren aan het oorspronkelijke boerderijtype van het hallehuis. Een typisch regionaal kenmerk is een versnijding in het dakvlak, traditioneel daar waar de stal overgaat in het woonhuis. Dit vormthema maken wij tot inzet in het ontwerp. De grote volumes worden hierdoor verluchtigd en de tussengevels die door de versnijdingen ontstaan bepalen de compositie en het ritme van de gebouwclusters. De boerderij en zijn erf zijn als metafoor vertaald in het ontwerp. De moderne detaillering met verholen goten en eigentijdse raampartijen zorgen voor een frisse uitstraling.

Regionale kwaliteiten Alle gevels zijn gemetseld met stenen van regionale steenfabrieken, dus met Liemerse klei. Elk gebouw onderscheid zich daarbij door zijn eigen steensoort. Met één kleisoort ontstaan vele kleurnuances, afmetingen en verwerkingen, die in de verschillende onderdelen van het complex zichtbaar zijn. De tussengevels bij de versneden dakvlakken worden in afwijkend materiaal gemaakt. Dit levert een aangenaam contrast met de zwarte keramische pannendaken en versterkt zo de grafiek van het complex.

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

schoolplein

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Opdrachtgever: Gemeente Zevenaar
Status: Opgeleverd
Ontwerpjaar: 2008
Start bouw: 2009
Oplevering: 2011
Projectteam: ir. Martin-Paul Neys, ir. Peter Groot, Cor Tiemens (MArch), WE ARchitects (een samenwerking tussen Hoogte Twee architecten en Peter van Aarsen architect), Van Wijnen Eibergen (Design-and-construct)
Aannemer: Van Wijnen - Eibergen
Adviseurs: Landstra bureau voor bouwfysica, Lucassen constructies, Oldenhave installaties
Nominatie: Eervolle vermelding Scholenbouwprijs 2013
Fotografie: Thea van den Heuvel (DaPh)

Projectgegevens:
Basisonderwijs (RKBS + OBS), BSO, PSZ, kinderopvang, sport

bruto vloeroppervlak in m²: 4337m²