De Bovenmeester Velp

Herbestemming monumentale school

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Herbestemming De Bisschop Staal school, een voormalige rooms katholieke jongensschool, dateert uit het begin van de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Het gebouw dat nog voor een groot deel in de originele staat verkeert zal worden herbestemd tot woongebouw met een zevental appartementen.

Leefruimte De sfeervolle oude klaslokalen zijn de basis voor de leefruimte van de woningen. Zo ontstaan woonkamers met de voor een oude school zo karakteristieke statige vensters. De belendende gang wordt opgedeeld en is breed genoeg om riante eetkeukens en slaapkamers onder te brengen. De originele tussenwand blijft daarbij als beeldbepalend element goeddeels gehandhaafd.

Seniorenwoningen Op de begane grond worden een drietal driekamer senioren/zorg-woningen gerealiseerd. De keukens grenzen aan de tuin, terwijl de voordeuren in stijl in de gevel worden ingevoegd.
Een korte galerij aan de achtergevel ontsluit de drie bovenwoningen. Ook hier vormen de klaslokalen de basis. Open spiltrappen betrekken de zolderverdieping bij deze woningen. Onder de kap zijn per woning drie slaapkamers en een badkamer aanwezig. Daarnaast hebben deze woningen aan de zuidzijde een dakterras. Dit terras grenst aan het trapgat waardoor er op de woonverdieping zonlicht doordringt tot diep in de woning.
De laatste woning is gedacht in de entreebeuk waar vroeger de directeurskamer was. Deze kleinere woning over twee lagen heeft een zeer open en ruimtelijke plattegrond en een dakterras.

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Opdrachtgever: Vivare vastgoed bv
Status: Opgeleverd
Ontwerpjaar: 2002
Oplevering: 2005
Projectteam: ir. Peter Groot, Cor Tiemens (MArch), ir. Erwin Schot
Aannemer: Kuijpers Bouw Heteren
Fotografie: Hoogte Twee Architecten Arnhem