Nimbus

Woontoren aan de Spoorstraat Nijmegen voor woningcorporatie Talis

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Veranda aan de Spoorstraat

Skyline De hoogste woontoren van Nijmegen verrijst in het hart van de stad, pal naast het centraal station. Het Stationsdistrict van Nijmegen werd door de gemeente al jaren geleden aangewezen als hoogbouwzone, waar meer hoge gebouwen zullen komen. Onze uitgebreide studie van het stadssilhouet resulteerde in een fiere, slanke toren met vier woningen per etage, waarbij de toren naar boven toe verjongt. De top van de toren is afgeschuind, wat hem tot een karakteristieke aanwinst voor de skyline van Nijmegen maakt.

Beleving Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is de beleving van het gebouw van dichtbij: vanaf het straatniveau, vanaf het Stationsplein en in relatie tot zijn buren. Aan de Spoorstraat begeleidt het gebouw de straat met een groene, begroeide veranda. Het gebouw speelt met licht: de baksteen heeft een textuur en sortering die maakt dat bij elke lichtval een andere nuance naar voren komt. Het plaatmateriaal op de oost en westgevel kleurt mee met de lucht en zal zacht-glanzend het licht van de opkomende en ondergaande zon opvangen.
 
Duurzaam Het gebouw is niet alleen duurzaam door zijn kleine voetprint, maar ook door toepassing van hergebruikte materialen en zijn energiezuinigheid. Bovendien wordt energie voor liften en verlichting door eigen zonnepanelen opgewekt.

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Bloemenraam aan de kopgevel

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Dak vanaf de torenkraan

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Tetris-metselwerk in de hoofdentree

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Aluminium-composiet cassettes in reliëf

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Baksteen en gevelcassettes

Opdrachtgever: Talis
Status: Opgeleverd
Ontwerpjaar: 2010
Start bouw: 2013
Oplevering: 2016
Projectteam: ir. Martin-Paul Neys, ir. Peter Groot, Cor Tiemens (MArch), Rudi Koster (MArch), Daniëlle Bakkes (MArch), Bart van den Hoven
Aannemer: Slokker Bouwgroep Breda
Adviseurs: ABT Installaties, Bartels Constructies Elst, Peutz Windhinder en Geluid
Fotografie: Hoogte Twee Architecten Arnhem

projectgegevens:
116 woningen, betaalbare huur
24 verdiepingen
parkeergarage
commerciële ruimte