Showroom Arnhem 2.0

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Showroom Arnhem 2.0 op de Groene Golven

Naar verwachting zal Showroom Arnhem medio 2017 haar huidige plek onder Parkeergarage Rozet aan de Langstraat verlaten. In opdracht van architectuurcentrum CASA, de huidige beheerder van Showroom Arnhem, heeft het Departement Tijdelijke Ordening (DTO) in samenwerking met Hoogte Twee Architecten en landschapsarchitect Buro Harro de mogelijkheden onderzocht voor een nieuwe locatie op de Blauwe golven aan de Oude Kraan. Door een nieuwe Showroom Arnhem onder de afrit van de Nelson Mandelabrug te positioneren wordt op een slimme manier gebruik gemaakt van de brugconstructie. Door plaatsing van een vliesgevel op een basic-vloerconstructie wordt op vrij eenvoudige wijze een grote, kolom-vrije, ruimte gerealiseerd met een grote zaal, foyer en kleine zaal.

Het streven is om Showroom Arnhem circulair te bouwen. Om te beginnen wordt daarvoor de vliesgevel opgebouwd uit de ruiten en kozijn-profielen die momenteel vrij-komen bij de verbouwing van het Alliander kantoorpand aan de Utrechtseweg. Ook de materialen van de huidige Showroom Arnhem, waaronder de karakteristieke lexaan-gevels worden op de nieuwe locatie hergebruikt.

Onderdeel van het onderzoek naar de nieuwe huisvesting van Showroom Arnhem is een voorstel voor de herinrichting van de Blauwe Golven. Door de uitvalsweg naar Oosterbeek - die nu over de Oude Kraan loopt te verleggen naar de invalsweg in het midden van het verkeersknooppunt kan de Oude Kraan worden getransformeerd tot een groene verblijfsruimte voor culturele evenementen en langzaam verkeer. Aan de zijde van het Roermondsplein ontstaat door een efficiƫntere inrichting van de infrastructuur een parkachtig gebied tot aan de Rijn.

Met de komst van Showroom Arnhem en de herstructurering van de Blauwe Golven wordt een betonnen infra-monster uit de jaren '70 getransformeerd tot een groene verbinding tussen stad en rivier. Ook zal het een verbinding leggen tussen de binnenstad en de Creatieve Corridor met ArtEZ, Coehoorn Centraal, Museum Arnhem en Alliander.

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem


Status: Ontwerp
Ontwerpjaar: 2016