Upgrade Klarendal

verduurzaming appartementen

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Upgrade. In opdracht van woningbouwvereniging Volkshuisvesting Arnhem hebben een 5-tal wooncomplexen in de Arnhems wijk Klarendal een metamorfose ondergaan. De noodzakelijke aanpak van de ontsluiting van de blokken is aangegrepen om ook een verduurzamings-slag te slaan waarbij de verschijningsvorm van de blokken een upgrade heeft gekregen. Onlangs zijn de laatste werkzaamheden afgerond, en daarmee is er, naast het reeds veelvuldig bekroonde Modekwartier, weer een stap gezet in de revitalisering van de wijk Klarendal.



Licht, lucht en ruimte.
De ten tijde van de stadsvernieuwing gerealiseerde wooncomplexen waren toe aan een upgrade. De hoofdontsluiting van 4 van de 5 blokken was aan de achterzijde gesitueerd en de trappenhuizen waren donker en slecht geventileerd. Hierdoor kregen de aan het trappenhuis gesitueerde keukens nauwelijks daglicht. Door een herindeling van de op de begane grond gelegen bergingen was het mogelijk om de hoofdentree naar de voorzijde te verplaatsen. De oude entree gevel is volledig weggebroken en vervangen door een glazen vliesgevel. Hierdoor stroomt het daglicht nu rijkelijk via het trappenhuis naar de woningen.



Verduurzaming.
De wijziging van de ontsluiting is aangegrepen om de complexen ook op bouwfysisch gebied sterk te verbeteren. Dankzij nieuwe daken, buitengevel isolatie, nieuwe kozijnen met HR++ beglazing en vernieuwde mechanische ventilatie zijn de woningen gestegen van energielabel D naar A+.

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Opdrachtgever: Volkshuisvesting Arnhem
Status: Opgeleverd
Oplevering: 2016
Projectteam: ir. Peter Groot, Rudi Koster (MArch)
Aannemer: Klokbouw Ontwikkeling Nijmegen
Fotografie: Thea van den Heuvel (DaPh)