Woonboerderij Beltrum

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Be-Wonen De bestaande woonboerderij is, zeker als je de bijgebouwen meerekent, enorm groot. Toch lijkt de huidige woonruimte krap door een hokkerige organisatie en doordat het wonen zich beperkt tot het voorhuis. We breiden het be-wonen van de boerderij uit. Het leven speelt zich niet langer alleen af in het voorhuis.

Gedeelte De meest beeldbepalende ingreep doen we op de deel. We maken het dak gedeeltelijk open: het ankerbalkgebint gaat hier een glazen kap dragen. Niet alleen komt er zo licht naar binnen, ook worden nieuwe relaties met buiten gelegd. Hier komen we de boerderij binnen. De entree blijft op zijn huidige plaats, maar in plaats van een kleine achterdeur is dit nu een indrukwekkende plek.

Wintertuin In het voorstuk van de deel, grenzend aan de entree van het voorhuis komt de zitkamer met uitzicht op de tuin. In het voorhuis komen de keuken, de eetkamer en een muziekkamer. De opkamer richten we opnieuw in als werk- en studeerkamer. De bovenverdieping van het voorhuis wordt opgeschoond, waardoor er drie grote slaapkamers ontstaan en een riante badkamer. De huidige bedompte overloop wordt getransformeerd tot een lichte hal door een groot raam grenzend aan de glazen kap. Onder deze glazen kap wordt nog één belangrijke ruimte aan de deel toegevoegd; de wintertuin. Deze ruimte is een serre in-het-kwadraat: vele malen groener en met een uitstraling die eerder aan een orangerie doet denken.

Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem
Hoogte Twee Bureau voor Architectuur en Stedebouw Arnhem

Opdrachtgever: Particulier
Status: Opgeleverd
Ontwerpjaar: 2006
Oplevering: 2010
Projectteam: ir. Peter Groot, Rudi Koster (MArch)
Aannemer: Bouwbedrijf Klein Gunnewiek - Groenlo
Fotografie: Hoogte Twee Architecten Arnhem